Israel exporta el 75% de la producció militar. Això li permet reduir els costos de la producció interna, contribuint el comerç d’armes a la militarització de la societat israeliana.

La manca de transparència i el secretisme caracteritzen les relacions comercials en matèria militar, armamentística i de seguretat entre Espanya i Israel.

L’ocupació de Palestina és un laboratori de proves que li permet desenvolupar nous productes, provar-los en el camp de batalla i posar-los més ràpidament al mercat.

Espanya incompleix la seva pròpia legislació en exportar productes militars a Israel, violant 5 dels 8 criteris que estableix la Posició Comuna de la UE en exportació de material militar i de doble ús.

La privatització de la seguretat pública és una nova oportunitat de negoci per a les empreses militars i de seguretat privada d’Israel. La subcontractació dels seus serveis  suposa deixar en mans privades assumptes de seguretat nacional.

Universitats , institucions públiques i empreses espanyoles desenvolupen contractes d’investigació en matèria de seguretat amb el sector militar i tecnològic israelià.

Israel fonamenta la seva marca en el disseny i perfeccionament de tècniques de combat i seguretat “provades en combat ”.

L’informe “Defensa, Seguretat i Ocupació com a Negoci. Relacions Militars, Armamentístiques i de Seguretat entre Espanya i Israel” analitza el conjunt de relacions en matèria de seguretat i defensa entre Espanya i Israel. Alhora, complementa la investigació realitzada en 2009 sobre exportacions militars espanyoles a Israel i les violacions que suposen en la legislació espanyola i europea. La implantació de la indústria militar israeliana a Espanya, les formacions i la transmissió de l’experiència israeliana, i els projectes de recerca en matèria de seguretat, cristal•litzen l’auge de les relacions militars entre els dos països i el procés de privatització de la seguretat pública.

1// Marc general de relacions en seguretat i de defensa entre Espanya i Israel. Analitza del sector militar israelià i la seva relació amb l’ocupació de Palestina. Visualitza la gran dependència del sector militar israelià amb els mercats exteriors. Desenvolupa les relacions polítiques entre el govern espanyol i israelià, i els principals acords en matèria militar i de seguretat. Descriu acords en l’àrea de tecnologia en R+D de Catalunya i el País Basc amb Israel. Identificació dels promotors i lobbies de les relacions entre ambdós països.

2// Exportacions espanyoles a Israel. Evolució, tipus de productes i ingressos. Estudi de la regulació espanyola i europea aplicable per al control de les exportacions de material militar a països no membres. Anàlisi de les autoritzacions/denegacions d’Espanya a Israel, amb comparacions amb altres països de la UE. Descripció detallada de la indústria familiar espanyola i les seves relacions amb el sector militar israelià, així com el paper del govern espanyol en aquest negoci i les formes de finançament d’aquest.

3// Importacions israelianes de defensa a Espanya. Panoràmica de les importacions d’Israel cap a Espanya, en el marc del cicle armamentístic que ha desenvolupat Israel. Avantatge comparatiu del sector militar israelià i relació entre la indústria i el govern del país. Desenvolupament de la marca “Made in Israel” i controvèrsies al voltant de la mateixa, especialment en relació amb l’ocupació de Palestina i els conflictes a la regió.

4// Contractes de defensa made in Israel: Espanya com a negoci. Antecedents i anàlisi del Programa Especial d’Armament (PEA) per a la modernització de les Forces Armades espanyoles amb 4 programes específics amb empreses militars israelianes: Míssils Spike (Rafael), Torretes Mini-Samson (Rafael), modernització dels avions F-5 (IAI), PASI d’avions no tripulats (Elbit Systems). Acords d’investigació del Programa Marc VII de la UE sobre seguretat interna de nova tecnologia amb vehicles aeris no tripulats (SeaBILLA, TALOS, AEROCEPTOR). Finalment, identificació i objectius de les filials de les empreses israelianes a Espanya.

5// Productes israelians de seguretat i de defensa a Espanya. Mapeig de les principals empreses militars i de seguretat privada (EMSP) israelianes establertes a Espanya; clients, serveis, distribuïdors, entre d’altres. Amb especial èmfasi en l’empresa israeliana més visible Guardian Homeland Security.

6// Serveis de seguretat privada. Sobre el procés de privatització de la seguretat a Espanya i la seva relació amb empreses militars i de seguretat privada israeliana. Anàlisi de les principals EMSP israelianes: negocis il•legals fora d’Espanya, serveis desenvolupats, entramats empresarials, vinculacions amb responsable polítics, institucions públiques, clubs esportius i empreses espanyoles. Especial focus en el procés de privatització de les presons espanyoles.

7// Formació: Israel ens ensenya. Panoràmica dels programes de formació i investigació entre institucions públiques i cossos de seguretat, universitats i corporacions privades espanyoles i israelianes en matèria de seguretat i de defensa. S’analitzen els continguts, valor afegit i professors que imparteixen aquests programes.

8// Relacions en investigació i desenvolupament en el sector militar i de seguretat. En aquest capítol, s’aprofundeix en els programes europeus de recerca sobre seguretat amb àmplia participació d’Israel. Amb especial atenció al programa marc VII de la UE sobre recerca en matèria de seguretat interna.

Cada vegada que Israel intervé a Gaza, s’incrementen les seves vendes d’armes. Després de la guerra al Líban (2006 ) Espanya va signar amb Israel el major acord de compra d’armes de la seva història . Mentre que l’Operació Plom Fos ( 2008 ) d’Israel a Gaza va multiplicar tant les exportacions com les importacions entre els dos països.

Els costos dels Programes Especials d’Armament ( entre 29.429 i 36.800 ) de les Forces Armades espanyoles , inclouen programes amb les empreses israelianes que més s’han beneficiat de la violència a Gaza.